Избeри според марка автомобил
Стартовият ток е токът, който се подава към стартера при стартиране на двигателя. Тази стойност се измерва в ампери. Трябва много внимателно да изберете батерия със стартовия ток, за който е проектиран стартерът, в противен случай са възможни две опции:
  • стартерната намотка ще изгори - твърде висок стартов ток;
  • токът не е достатъчен за завъртане на стартера.
Този параметър се измерва в ампер-часове (Ah). Това е символ, той казва, че например 60 Ah батерия е способна да осигури натоварване с ток от 1 ампер за 60 часа или 4 ампера за 15 часа. Ето защо батериите се разреждат, ако забравите да изключите радиото през нощта или оставите фаровете включени.
Разбира се, че не. Токът се определя от съпротивлението на товара и в този случай стартера. И дори ако акумулаторът на колата може да достави ток от милион ампера, стартерът ще отнеме точно толкова, колкото обикновената батерия. Той не може да наруши закона на Ом.
Това не е вярно. Загубените ампер часове не се компенсират от никоя технология, дори AGM.
Основната област на приложение за AGM е в автомобили с режими старт-стоп. Тази батерия дори казва: Start Stop!

Формално казано, автомобилната акумулаторна батерия AGM е същият оловно-киселинен продукт, с който са свикнали много поколения шофьори.

 AGM (Absorbent Glass Mat) е технология за производство на батерии с абсорбиран електролит, който е импрегниран с микропорите на сепаратора. Разработчиците използват свободния обем на тези микропори за затворена рекомбинация на газове, като по този начин предотвратяват изпарението на водата. Водородът и кислородът, напускащи съответно отрицателната и положителната плочи, влизат в свързаната среда и се комбинират отново, оставайки вътре в батерията. Вътрешното съпротивление на такава батерия е по-ниско от това на нейните "течни" предшественици, тъй като проводимостта на сепаратора от фибростъкло е по-добра от традиционните акумулатори, изработени от полиетилен. Следователно той е способен да доставя по-високи токове. Плътно компресиран пакет плоча предотвратява разпадането на активната маса, което й позволява да издържа на дълбоки циклични разряди. 
 Днешните области на приложение на AGM са автомобили с режим "Старт-Стоп", автомобили с висока консумация на енергия (Министерство на извънредните ситуации, "линейка") и др. 
Фирма КИТ-93 няма търпение да Ви представи най-новият модел акумулатори в своя богат асортимент. Те са дело на водещият, немски производител VARTA.
BAREN Profi 95ah, 850A е един от по-нестандартните акумулатори, които КИТ-93 предлага на своите клиенти. Той е произведен в Австрия, което само по себе си означава, че е с изключително високо качество.
DYNAC AGM 75AH е акумулатор произведен в Холандия и е част от по-нестандартните модели в продуктовата гама на КИТ-93. Той е продукт на Landport - компания с над 25 години опит в производството на стартерни и тягови батерии, за различни приложения.
Продуктовата гама на австрийската марка BAREN се отличава с наистина висококачествени акумулатори. Затова, не е изненада, че именно техният модел BAREN Profi 60ah е и най-продаваният модел акумулатор на КИТ-93 през последната една година!
На всеки му се е случвало да се сблъска с проблема „паднал акумулатор“. Това е една особено неприятна изненада, която често се появява във възможно най-неподходящи момент. Акумулаторът може да падне, поради различни причини, но никога от само себе си. Дори да Ви се струва, че няма конкретен повод за падналият акумулатор, бъдете сигурни, че това не е така. В някои случаи, източникът на проблема може да не се вижда с просто око.
Страница 1 от 3